DAY 2: 2020 JAMB QUESTIONS AND ANSWERS AVAILABLE NOW.

Please keep refreshing this page Every 2 minutes…………….. As we’re waiting for extraction to complete.

Physics Questions

  1. A satellite is in a parking orbit if its period is
    A. More than the period of the earth
    B. Equal to the period of the earth
    C. The square of the period of the earth
    D. Less than the period of the earth
  2. What does not drop through an open umbrella of silk material unless the inside of the umbrella is touched
    A. Osmotic pressure
    B. Capillarity
    C. Surface tension
    D. Viscosity
  3. A bead traveling on a straight wire is brought to rest at 0.2m by friction. If the mass of the bead is 0.01kg and the coefficient of friction between the bead and the wire is 0.1, determine the work done by the friction
    A. 2 x 10-3J
    B. 2 x 102J
    C. 2 x 10-4J
    D. 2 x 101J [g= 10ms-2]
  4. The stylus of a phonograph record exerts a force of 77. x 10-2N on a groove of radius 10-5m. Compute the pressure exerted by the stylus on the groove.
    A. 2.42 x 109 Nm-2
    B. 4.90 x 108Nm-2
    C. 2.45 x 108Nm-2
    D. 3.45 x 108Nm-2
  5. A piece of stone attached to one end of a string is whirled round in a horizontal circle and the string suddenly cuts. The stone will fly off in a direction.
    A. Tangential to the circular path
    B. Perpendicular to the circular path
    C. Towards the centre of the circle
    D. Parallel to the circular path.
  6. A test tube of radius 1.0cm is loaded to 8.8g. If it is placed upright in water, find the depth to which it would sink.
    A. 25.2 cm
    B. 2.8 cm
    C. 28.0 cm
    D. 5.2 cm [g = 10ms-2 density of water 1 000kgm-3].
  7. A 90cm uniform lever has a load of 30N suspended at 15cm from one of its ends. If the fulcrum is at the centre of gravity, the force that must be applied at its other end to keep it in horizontal equilibrium is
    A. 20 N
    B. 30 N
    C. 60 N
    D. 15 N
  8. On top of a spiral spring of force constant 500 Nm-1 is placed a mass of 5 x 10-3kg. If the spring is compressed downwards by a length of 0.02m and then released, calculate the height to which the mass is projected
    A. 2 m
    B. 8 m
    C. 1 m
    D. 4 m
  9. A hose of cross-sectional area 0.5m2 is used to discharge water from a water thank at a velocity of 60ms-1 in 20s into a container. If the container is filled completely, the volume of the container is
    A. 600 m3
    B. 6 000 m3
    C. 240 m3
    D. 2 400 m3
  10. A force of 100N is used to kick a football of mass 0.8kg. Find the velocity with which the ball moves if it takes 0.8s to be kicked.
    A. 100ms-1
    B. 32ms-1
    C. 50ms-1
    C. 64ms-1

Hello dear!

www.edusfocus.com are not currently doing JAMB runz but we have a legit source that’s working with JAMB, So if you’re interested to be one of his candidate. We will refer you to him asap.
So chat us up on Whatsapp @07017422490

Jamb Chemistry 16/3/2020
TIME: 9:00AM

  1. What is the shape of a molecule of CCl4?

A. Pyramid

B. tetrahedral

C. Trigonal planar

D. linear

ANSWER: B (Tetrahedral)

  1. A sample of gas with an initial volume of 2.5 dm3 is heated and then allowed to expand to 7.5 dm3 at constant at pressure. What is the ratio of the final temperature of the initial absolute temperature?

A. 3:1

B. 1:3

C. 2:5

D. 5:2

ANSWER: A (3:1)

  1. 6g of Mg was to 100cm3 of 1 moldm3 H2 SO4 . What mass of Mg remained undissolved? (Mg = 24)

A. 0.24g

B. 2.4g

C. 3.6g

D. 0.36g

ANSWER: C (3.6)

  1. Which of the following will act as both oxidizing agents and reducing agents?

A. H2 S

B. NH3

C. Cl2

D. SO2

ANSWER: D ( SO2 )

  1. A metal which can be used as sacrificial anode for preventing corrosion of length of iron pipe is

A. copper

B. magnesium

C. silver

D. lead

ANSWER: C (Silver)

  1. Which of the following increases as boiling water changes to steam?

A. Temperature of the system

B. degree of disorder of the system

C. number of molecule

D. Activation energy

ANSWER: B (Degree of disorder of the system)

  1. Which of the following is stable to heat

A. NaHCO3

B. ( NH4 )2 SO4

C. Ag NH3

D. K2 CO3

ANSWER: D ( K2 CO3 )

  1. Which of the following will precipitate in dil. HCl

A. ZnS

B. Na2 S

C. Fe S

D. CuS

ANSWER: D ( CuS )

  1. Which of the following does NOT contain aluminum as a component?

A. Over-head cables

B. Duralumin

C. Container for caustic soda

D. Container for trioxonitrate (v) acid

ANSWER: C (Container for caustic soda)

  1. The removal of rust from iron by treatment with tetraoxosulphate (vi) acid is based on the

A. Hydrolysis of the iron

B. Reaction of acid with base

C. Oxidation of the rust

D. Dehydration of the iron

  1. Which of the following constitutes a mixture? I. Petroleum II. Rubber latex III. Vulcanizer’s solution IV. Carbon (iv) sulphide

A. I, II and III

B. I, II and IV

C. I and II only

D. I and IV

ANSWER: A ( I, II and III)

  1. 30 cm3 of oxygen at 10 atmosphere pressure is placed in a 20 dm3 container. Calculate the new pressure if the temperature is kept constant.

A. 6.7 atm

B. 15.0 atm

C. 6.0 atm

D. 66.0 atm

ANSWER: A ( 15.0 atm)

  1. A sample of gas exerts a pressure of 8.2 atm when confined in a 2.93 dm3 container at 20c. The number of moles of gas in the sample is

A. 1. 00

B. 2.00

C. 3.00

D. 4.00

ANSWER: A ( 1.00)

  1. A quantity of air passed through a weighted amount of alkaline pyrogallol. An increase in the weight of the pyrogallol would result from the absorption of

A. nitrogen

B. neon

C. argon

D. oxygen

ANSWER: D ( Oxygen)

  1. There is a large temperature interval between the melting point and the boiling point of metal because:

A. metals have a very high melting point

B. metals conduct heat very rapidly

C. melting does not break the metallic bond but boiling does

D. the crystal lattice of metal is easily broken

ANSWER: A ( metals have very high melting point)

  1. Copper (II) tetraoxosulphate (IV) is widely used as

A. fertilizer

B. fungicide

C. Disinfectant

D. purifier

ANSWER: B ( fungicide)

  1. Which of the following substances is not a homogeneous mixture?

A. filtered sea water

B. soft drinks

C. flood water

D. writing ink

ANSWER: C ( floodwater)

  1. Ethene, when passed into concentrated H2SO4, is rapidly absorbed. The product is diluted with water and then warmed to produce

A. Ethanol

B. diethyl ether

C. ethanal

D. diethyl sulphate

ANSWER: A ( Ethanol)

  1. A certain liquid has a high boiling point. It is viscous, non-toxic, and miscible with water to be hygroscopic; this liquid most likely to be

A. CH3CH2CH2CH2OH

B. CH3CH2CHOH3

C. CH3CH2CH2CH2OH3

D. CH3OHCHOH2OH

ANSWER: D (CH3OHCHOH2OH)

  1. Which of the following statement is TRUE of the complete hydrolysis of a glyceride by sodium hydroxide?

A. 3 moles of NaOH are required for each mole of glyceride

B. 3 moles of glycerol are produced

C. only one mole of soap is formed

D. concentrated H2SO4 is essential for the completion of the reaction.

ANSWER: A (3 moles of NaOH are required for each mole of glyceride)

  1. A piece of radioactive element has initially 8.0×10^22 atoms. The half life of two days after 16 days the number of atom is

A. 5×10^21

B. 5×10^22

C. 25×10^21

D. 25×10^22

ANSWER: B (5×10^21)

  1. Chlorine is a common bleaching agent. This is not true with

A. wet litmus paper

B. printers ink

C. wet pawpaw leaf

D. most wet fabric dyes

ANSWER: B (printers ink)

  1. Calcium forms complexes with ammonia because

A. it is a transition metal

B. it is an s-block element

C. it has empty d-orbital

D. it forms colourless compounds

ANSWER: C (it has empty d-orbital)

  1. The IUPAC name for CICH2-CH2-CH2-OH is

A. 1-chloropropan-3-ol

B. 3-chloropropan-1-ol

C. 1 cholorpropano

D. 3-chloropropanol

ANSWER: B (3-choropropan-1-ol)

  1. An organic compound decolourized acidified KMnO4 solution but failed to react with ammonical AgNO3 solution. The organic compound is likely?

A. a carboxylic acid

B. Alkane

C. Alkene

D. Alkyne

ANSWER: D (Alkyne)

  1. A certain volume of gas at 298k is heated such that its volume and pressure are now four times the original values. What is the new temperature?

A. 18.6K

B. 100.0K

C. 298.0K

D. 4768.0K

ANSWER: D (4768.0K)

  1. The boiling point of water, ethanol, toulene and butan-2-ol are 373.0k, 351.3k, 383.6k and 372.5k respectively, which liquid has the highest vapour pressure at 323.0k

A. water

B. toluene

C. ethanol

D. butan-2-ol

ANSWER: C (ethanol)

  1. The function of sulphur during the vulcanization of rubber is to

A. act as a catalyst for the polymerization of rubber molecules

B. convert rubber from thermosetting to thermoplastic polymer

C. form chains which bind rubber molecules together

D. break down rubber polymer molecules

ANSWER: C (form chains which bind molecules together)

  1. Complete dehydrogenation of ethyne yields

A. benzene

B. methane

C. ethane

D. propane

ANSWER: D (propane)

  1. Mixing aqueos solution of barium hydroxide and sodium tetraoxocarbonate (iv) yields a white precipitate of

A. Barium oxide

B. Sodium tetraoxocarbonate

C. Sodium hydroxide

D. Barium tetraoxocarbonate

ANSWER: D (Barium tetraoxocarbonate)

  1. Which of the following conducts electricity?

A. Sulphur

B. Graphite

C. Diamond

D. Red phosphorous

ANSWER: B (graphite)

  1. Which of the following compound is NOT the correct formed compound when the parent metal is heated in air?

A. Calcium oxide

B. Sodium oxide ( Na2O )

C. Copper (II) oxide (CuO)

D. tri-iron tetraoxide (Fe2O)

ANSWER: D (tri-iron tetraoxide (Fe2O))

  1. When marble is heated to 1473K, another whiter solid is obtained which reacts vigoriously with water to give an alkaline solution. The solution contains

A. NaOH

B. KOH

C. Mg(OH)2

D. Ca(OH)2

ANSWER: D ( Ca(OH)2 )

  1. Which of the following roles does sodium chloride play in preparation? It

A. reacts with glycerol

B. purifies the soap, accelerates the decomposition of fat and oil

C. separates soap from glycerol

D. converts the fat acid to its sodium salt

ANSWER: C ( separates soap from glycerol )

  1. Which of the following is used as a moderator to control nuclear fission?

A. Lead

B. Heavy water

C. Iron

D. Chromium

ANSWER: B ( heavy water)

  1. One of the active components of baking powder is

A. MgSO4

B. NaHCO3

C. CaSO4

D. NaCl

ANSWER: B ( NaHCO3 )

  1. H2SO4 is used to remove rust on the surface of iron (picking) before electroplating. The type of reaction involved is

A. redox reaction

B. Neutralization

C. Double decomposition

D. Hydrolysis

ANSWER: A ( redox reaction)

  1. Silver chloride turns gray when exposed to sunlight because

A. the silver ion is reduced to silver

B. the silver io is oxidized to silver

C. silver is transition metal

D. the silver chloride forms complexes in the sun

ANSWER: C ( silver is transition metal)

  1. which of these compounds exhibits resonance

A. benzene

B. ethanol

C. propene

D. butyne

ANSWER: A ( Benzene)

  1. The oxidation number of oxygen in BaO2 is

A. -2

B. -4

C. -1

D. 0

ANSWER: C ( redox reaction)

Jamb Government Questions And Answers

1. The process of removing an elected official by the electorate after an election is termed

Answer: Impeachment
2. A characteristic of fascist state is the existence of a
Answer: Zero party system
3. In the 1930s, the political movement that challenged the NNDP domination of Lagos politics was the
Answer: NYM (National Youths Movement)
4. The transfer of authority to local government councils is known as
Answer: Devolution of powers
5. The Federal system of government in Nigeria was abolished in favour of a unitary one by
Answer: Major General Johson Aguiyi-Ironsi
6. The first franchise in the history of the democratic process is
Answer: Universal Franchise
7. Which of the following Countries is closely associated with the development of Ajaokuta Steel project?
Answer: Russia
8. The motion of equality before the law is the same as the principle of
Answer: Rule of law
9. The president of Nigeria was indirectly elected through a secret ballot for a period of five years by the senate in
Answer: 1963
10. The Nigerian council was created by?
Answer: Frederick Lugard
11. Maxism is directed against
Answer: Materialism
12. The central legislature of Nigeria bevame bicameral in
Answer: 1979
13. In a monarchial form of Government, sovereignty resides with
Answer: Royalty
14. A system of government that promotes the rights and freedom of the citizens is called
Answer: Democracy
15. In the first republic, politics in the Northern region was dominated by the
Answer: NPC
16. The foremost British trading company on the West African Coas was
Answer: United African Company
17. The emergence of nationalism was essentially the result of the bills of
Answer: Colonialism
18. A common means of influencing public opinion is
Answer: Propaganda
19. A vote taken by the citizen on an important political issue is a
Answer: referendum
20. When did the military government abolish the four regions in Nigeria?
Answer: 1966
21. A social system in which power is derived from control over land is called
Answer: Feudalism
22. Associations whose main interest is to influence public policies without having to capture power are
Answer: Pressure group
23. The british minister who opposed the cancellation of Nigeria’s debt was
Answer: Margarat Thatcher
24. The primary function of a legislature is
Answer: Law Making
25. The first Pan African conference was held in
Answer: London
26. The Arthur Richards constitution was designed to last for
Answer: Six years
27. A device for controlling prolonged debates in parliament is called
Answer: a guillotine
28. Parastatals are established to
Answer: Render social services
29. The doctrine of rule of law is associated with
Answer: Dicey
30. Who was Nigeria’s first Minister of Foreign Affairs?
Answer: Jaja Wachukwu
31. The first Head of Government in independent Nigeria was
Answer: Tafawa Balewa
32. In a domocracy, franchise is given to all
Answer: Adult citizens
33. The mtion by Anthony Enahoro demanding independence for Nigeria was moved in
Answer: 1953
34. A major contentious issue confronting Nigerian Federalism is
Answer: Revenue allocation
35. A characteristic of public opinion is that it is
Answer: Dynamic
36. In 1958, ….. moved a motion for self-government in Nigeria
Answer: Remi Fani-Kayode
37. The separation of Juicial, legislative and executive functions is designed to
Answer: Prevent tyranny
38. The Nigerian federalism is a
Answer: three-tier system
39. An important principle of the Civil service is
Answer: Anonymity
40. The development of a classless society is the goal of
Answer: Liberism
41. ECOWAS is aimed at uniting the West African States
Answer: Economically
42. According to Marxist theory, those who own and control the means of production in a capitalist society are
Answer: Bourgeoisie

If you think this post can be helpful to somebody else, please share it on Twitter, Facebook, Whatsapp or Email it to friends. There are buttons below for this (easy to use too)!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*